Ziua Mondială a apei la Costești – Argeș

Un proiect educativ de succes, de la planificare la faptă!

Ziua Mondială a apei la  Costești – Argeș,  o demonstrație reușită de voluntariat ecologic!!!

 

Ieri, 22 martie 2017, la Costești s-a desfășurat o acțiune de ecologizare foarte reușită a malurilor râului Teleorman și lacului de la  marginea orașului.

Activitatea, denumită ” De veghe ecologică…la malul apei”, face parte din Proiectul Interjudețean de Parteneriat Educațional de voluntariat ecologic ”APA – ELEMENT BANAL, PENTRU VIAȚĂ E VITAL !”, inițiat și organizat de Clubul Copiilor Costești în parteneriat cu unități de învățământ din 4 județe și municipiul București, un proiect amplu, interdisciplinar, cu importanță educativă certă, rezultat al experienței unității organizatoare care a derulat în fiecare an astfel de activități.

La activitate, care a debutat în parcul orașului, au participat 430 de copii și elevi din ciclul primar, gimnazial și liceal, din care 400 de la unitățile de învățământ de pe raza orașului Costești și 30 de la Școala Gimnazială Vulpești – Buzoești, care au venit plini de entuziasm în parc  motivați de mesajul și obiectivele proiectului, reușind să ajungă la inimile tuturor celor prezenți, comunitatea locală primindu–i cu mare interes. Voluntarii au defilat prin oraș cu ecusoane, stegulețe și bannere concepute special pentru această ocazie pentru a  promova activitatea, au împărțit fluturași și ecusoane cu mesaje ecologice despre apă locuitorilor orașului, după care  s-au împărțit pe grupe și s-au deplasat în zonele stabilite pentru ecologizare cu mijloace de transport puse la dispoziție de primăria orașului acolo unde a fost cazul, în funcție de distanță. După ce au primit mănuși și saci din partea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Servsal Argeș, voluntarii au strâns cantități însemnate de gunoaie din patru locații situate pe albia râului Teleorman și de pe malul lacului situat la marginea orașului Costești, care au fost colectate selectiv în saci și depozitate în locuri special amenajate, de unde au fost ridicate și transportate de angajați ai Primăriei orașului Costești cu mijloacele de transport din dotare. Toată activitatea, care a beneficiat de o vreme excelentă și o organizare ireproșabilă, s-a desfășurat sub supravegherea organizatorilor, coordonatorilor, cadrelor didactice implicate din instituțiile partenere, precum și a autorităților publice locale și a inspectorilor de la ISJ Argeș prezenți la activitate,  demonstrând fără dubiu calitatea și forța învățământului românesc, iar acești copii și elevi au oferit o lecție de viață și voință  care face cinste acestui oraș mic, dar cu locuitori inimoși cărora le pasă de apa de zi cu zi și implicit de viitor.

De remarcat în mod special, ar fi calitatea educativă a activității, organizarea, abordarea integrată a acesteia, originalitatea și impactul mesajului ecologic transmis, responsabilitatea și seriozitatea cu care au fost curățate zonele alese, participarea numeroasă și implicarea deosebită a voluntarilor care, efectiv au  reușind să acopere toate acțiunile de promovare și educație, toate zonele stabilite pentru ecologizare și toate elementele de impact planificate într-o atmosferă extrem de plăcută și antrenantă.

O activitate de voluntariat reușită, desfășurată într-o singură zi dar care, cu siguranță a sensibilizat pe termen lung comunitatea locală. S-a demonstrat că se poate, că totul e ușor când e făcut cu pricepere, că e nevoie de implicare totală, dăruire și responsabilitate adevărate, dincolo de vorbe, pe tărâmul faptelor concrete, a actelor civice și de  voluntariat importante pentru noi toți și pentru viitor.

Similar, în localitățile unităților de învățământ partenere în proiectul interjudețean s-a derulat aceeași activitate” De veghe ecologică…la malul apei”, demonstrând că o inițiativă concretizată la Costești prin acțiunea desfășurată nu se poate să nu aibă urmări benefice în educație peste tot unde oamenilor le pasă de mediul înconjurător,  de apă ca resursă naturală epuizabilă și de viitorul dependent   de aceasta.

 

Proiectul din care face parte activitatea de ecologizare cuprinde  mai multe activități complexe și variate, desfășurate de toate unitățile de învățământ partenere cu ocazia  Zilei Mondiale a Apei, astfel încât Clubul Copiilor Costești în colaborare cu ISJ Argeș, Primăria orașului Costești, ADI Servsal Argeș, Școala Gimnazială nr. 1 Costești, Liceul Tehnologic Costești, Liceul Teoretic Costești, Școala Specială pentru Copii cu Deficiențe Asociate ”Sf. Stelian” Costești, CSCD Costești, Clubul Copiilor Curtea de Argeș, Clubul Copiilor Mioveni, Clubul Copiilor Câmpulung, Clubul Copiilor Topoloveni, Școala Gimnazială nr. 1 Schitu Golești, Școala Gimnazială Vulpești Buzoești, Şcoala Gimnazială nr. 1 Vulturești, Școala Gimnazială nr. 1 Recea, Școala Gimnazială ”Nae A. Ghica” Rucăr, Școala Gimnazială ”Ion Minulescu” Pitești, Școala Gimnazială ”Prof Emil Negoiță” Miroși”, Școala Gimnazială ”George Topârceanu” Mioveni, Școala Gimnazială nr.117 București, Școala Gimnazială nr.78 Sector 3 București, Școala Gimnazială nr. 1 Pantelimon, jud. Ilfov, Școala Gimnazială nr. 1 Valea Mare, jud. Dâmbovița; Școala Gimnazială Tătărăștii de Sus, jud. Teleorman, precum și cu alte instituții, ONG –uri partenere (ASOCIAȚIA ”ZILNIC ALĂTURI DE TINE”; ASOCIAȚIA CULTURAL – SPORTIVĂ ”MUGURELUL” COSTEȘTI) și agenți economici parteneri în educație să poată realiza un demers educativ de calitate și să sensibilizeze opinia publică în privința problemelor actuale de mediu pe un teritoriu cât mai vast pentru obținerea unui impact semnificativ și remanent.

Share

Lasă un răspuns